ŽABICA na nahrbtniku - naredi sama


Slejkoprej bo otrok potreboval nahrbtnik, kajne? Ne vem, kakšen odnos imate do raznih diznijevskih zadev, ki z vseh vogalov prežijo na nas :), ne glede na to bi vam rada pokazala, kako se z malo denarja in nekaj truda polepša čisto navaden, poceni nahrbtnik: izdelajte enostaven našitek.

Nahrbtnik me je stal vsega 4 eur, za izdelavo našitka pa sem porabila približno pol ure.

naredi sam: našitek na nahrbtniku

Naredi sam:

  1. Poiščite košček čim debelejše enobarvne bombažne tkanine.
  2. Nanj narišite glavo žabice - uporabite spodnjo predlogo ali pa še bolje, narišite jo po svoje.
  3. Izrežite jo in jo položite na kos papirja, kar bo olajšalo šivanje - ko šivate rob žabice kar čez obe plasti (bombaž+papir), se tkanina ne razteza in je šivanje lažje in enakomernejše.
  4. Obšijte celotno žabico, pri tem uporabite zelo kratek (gost) in precej širok cikcak šiv:
    • dolžina šiva naj bo med 0,5 in 0, samo toliko da se počasi premika naprej ...
    • širino nastavite na 4 ali 5, ali jo prilagodite po svojem okusu.
  5. Odstranite papir (odtrgajte ga, čisto lepo gre) in ročno prišijte žabico na nahrbtnik. Uporabite enak sukanec kot prej.  Če pa želite, lahko na našitek prilepite obojestranski flizelin in ga enostavno nalikate na nahrbtnik - če seveda material ni občutljiv na vročino. V tem primeru boste flizelin prilepili že na začetku, preden izrežete žabico, in tako sploh ne boste potrebovali papirja.
     
Če ste tako kot jaz bolj začetnica, bodo šivi kje malo bolj ukrivljeni ali neenakomerni. Ne skrbite: otroci tako nimajo prav nič proti ukrivljenim črtam, sami pa še vedno lahko rečete, da je to namerno, saj gre za unikat ;)

Seveda lahko izbirate med tisoči drugih možnosti, motiv lahko prerišete iz pobarvanke, snamete s spleta, uporabite domišljijo - najbolje pa bo, če uporabite nekaj z enostavnimi oblikami. Še zlasti, če delate z navadnim, neprofesionalnim šivalnim strojem, tako kot jaz.

Tale nahrbtnik bo po koncu poletja našega malčka pospremil v vrtec.

Damjana



Prosojne darilne vrečke - naredi sam

Kaj se zgodi, ko kupiš meter prosojnega blaga?
Pri meni najprej precej let prav nič.

To je bil eden od tistih "nujnih" nakupov, saj poznate? No, iz tega potem ni bilo nič, blago sem pospravila v škatlo in me je tam čakalo nič manj kot 7 let.
Pred nekaj dnevi pa sem se končno odločila, da ga koristno uporabim. S svojo drago Elno sem sedla za mizo in sva šivali, šivali, šivali... majhne darilne vrečke. Navodilo sem našla tukaj in ga čisto malo  priredila.

prosojne darilne vrečke - naredi sam

 No, zdaj se res ne spodobi, da bi prazne čakale v omari še nadaljnih 7 let, tako da bo najbolje, da za v vrečke izdelam še kakšna darila ... ;)


Damjana



Kruh - otroci v kuhinji

Pečica sameva? Ni treba. Potrebuješ samo nekaj moke, kvas, ščepec soli in vodo. In pomočnika, malega nadobudneža, ki se bo z veseljem lotil naloge - peke kruha.

kruh - otroci v kuhinji

Naš malček sam potegne predpasnik iz predala, ko opazi, da se bo v kuhinji nekaj dogajalo. Kot bager z žlico prenaša moko iz kozarca v skledo, doliva vodo, skrbno odmerja majcene ščepce soli v mešanico - količine je preprosto omejiti vnaprej tako, da pripravite vnaprej v posode samo tisto, kar bo res uporabljeno.
Nato pa - kot da bi se igral s plastelinom. Vrta v testo, ga obrača, ščipa koščke stran, izdolbe luknjo in nato napeto raziskuje, kaj je v njej. Ponudila sem mu še nekaj semen, da jih je vgnetel v kruh. Sezam, bučna, sončnična semena, kar je bilo pač pri roki (izpustite, če je otrok na to alergičen). Skratka, prijetna dogodivščina. Ob koncu igre že sam ve, da mora sleči predpasnik (Tina, hvala, vidiš, da ga res veliko uporablja :)

gnetem kruh - otroci v kuhinji

Kakšno šele bo veselje, ko iz pečice zadiši in malček dobi v roke kruh, ki ga je "naredil sam"!
Prijetno s koristnim, kajne?

gnetem kruh - otroci v kuhinji
Poskusi tudi ti, dejavnost je odlična za kak deževen dan (če že niste na morju, seveda, tam se večinoma pečejo samo potičke - iz mivke ;) 


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške






MORDA BI POSKUSILI TUDI:

http://zelena-hiska.blogspot.com/2015/03/pticki-iz-testa.html

ALI TOLE: 
http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/11/otroci-v-kuhinji-naredimo-piskote.html

Majcene lutke


Poznate majcene gvatemalske lutke, ki se uporabljajo za odganjanje skrbi? Če jih morda imate in če je malček prenehal tlačiti vse mogoče v usta, je morda čas, da jih uporabite - po svoje. Ponudite jih malčku in imeli boste priložnost opazovati najnatančnejši pincetni prijem pod soncem :)

gvatemalske lutke

Dobila sem jih za darilo od svoje sestre, že davno tega. Pred kratkim jih je M ponovno odkril (uspešen ulov iz enega mojih predalov :) in se zelo rad igra z njimi. Posamično jih jemlje iz škatlice in jih prenaša v druge škatlice ali jih poskuša razporediti v vrsto... (le od kod mu to?)

gvatemalske lutke

Kaže, da so mu zelo pri srcu. Zadnjič me je celo prosil, naj narišem majcene posteljice, da jih bo dal spat. Načečkala sem jih nekaj na kos papirja, sam pa mi je pomagal - opaziš dodatne črte čez papir? Ganjena nad nežnimi in natančnimi gibi njegovih rok (pincetni prijem, točno :) in izrazom koncentracije na obrazu si nisem mogla kaj, da ne bi (navkljub mojim neuglednim čačkam) pograbila fotoaparata in posnela tehle utrinkov.
gvatemalske lutke

 Čisto drugačna uporaba gvatemalskih lutk, kajne? :) Morda bi veljalo poskusiti izdelati kakšne podobne miniaturne lutke doma, me prav zanima, kako bi šlo. Če je doma kaj podobnega, preizkusite v igri. In sporočite, kako je šlo, bom vesela!


Damjana


Kako zakrpaš senčilo

Pred čarobno lepo kamnito hiško z modrimi škurami je prijetna senca. Lesene stole in čudovito temnomodro mizico pred soncem zakrivajo zasenčitvena jadra, prav tako modra. Eno od njih je v vetru natrgal klin in bi ga bilo treba zakrpati. Jasno, da sem se takoj javila, so me zasrbeli prsti :)

Takole je šlo - mogoče še komu pride prav, zato cel postopek:

1) Iz jadru čimbolj podobnega materiala izreži 2 kvadratna kosa, ki naj bosta vsak 4x večji od področja, ki ga je treba zakrpati. Prepogni ju tako, da dobiš več plasti.

zakrpaj jadro

2) Na lice raztrganine dodaj obojestranski flizelin in šele čezenj modro krpico. Če je material občutljiv na vročino, uporabi samo konico likalnika, s katero za kratek čas pritisneš na modro krpico čez bombažno krpo - samo toliko, da se flizelin oprime na eni strani jadra in na drugi modre krpice.

Flizelin sem uporabila zato, ker je "krpanka" tako stabilnejša, pa tudi natančneje lahko delaš.

zakrpaj jadro

3) Enako plast flizelina in modro krpico dodaš tudi na drugo stran, vendar moraš najprej ugotoviti, na katero mesto ju prilepiš, saj se morata popolnoma prekrivati s prednjo plastjo. Če seveda kompliciraš kot jaz in želiš z enim samim šivom prišiti vse plasti.
Mesto najnatančneje določiš tako, da v vogale sprednje plasti previdno potisneš bucike, na drugi strani na teh mestih pa označiš 4 pike, ki bodo vodilo. Bucike odstrani.

 zakrpaj jadro

5) Zdaj bo šlo: še na drugi strani nalepi flizelin in čezenj modro krpo. (Pazi, spet uporabiš samo konico likalnika in bombažno krpico.)

6) Zdaj pa šivanje: uporabi srednje širok cikcak in na vogalih šivalni stroj vodi ročno, da bodo zaključki lepši.
zakrpaj jadro


Še nekaj: priznam, običajno se mi ne da menjati spodnjega sukanca in šivam kar z dvema barvama. Ampak tokrat moraš uporabiti enak sukanec zgoraj in v čolničku. Moraš.

7) Na koncu šiv zadelaj. Ne uporabi šivanja naprej-nazaj, ker bo preveč vidno. Raje potegni vse niti na eno stran, jih zaveži v vozel in nato odreži čisto pri vozlu.
zakrpaj senčilo

Šivanka na stroju je dovolj tanka, da voda tudi v primeru dežja ne bi smela pronicati skozi. Ali imam prav, bo pokazal čas.

zakrpaj senčilo

Zdaj držim pesti, da bo lastniku jadra rešitev všeč. Če ne, je krpica dovolj majhna, da jo prelepi s čim profesionalnim. :)

zakrpano jadro


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške







MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


Naredi sama - sešij zvezek

So ti všeč barve? In papir? Rada šivaš? Kaj, ko bi se lotila izdelave zvezka čisto po svojem okusu?
 
izdelaj si zvezek

Potrebuješ:
  • 5 listov A4 papirja (za en zvezek), prerezanih na polovico (=10 listov papirja formata A5)
  • en list papirja velikosti A5 za platnico (izberi nekaj, kar ti je zelo všeč :)
  • manjši košček papirja v drugi barvi, ki ga pritrdiš na platnico
  • škarje ali nož za papir
  • šivalni stroj


Papir za notranje liste je sicer lahko bel, vendar bo veliko zabavneje, če izbereš rahlo obarvane - in niti ni potrebno, da so vsi listi enakih barv. Sama sem kombinirala bele in pastelne barve.


Izdelava:

1) Prepogni in zloži skupaj: vseh 10 listov A5 papirja in platnico prepogni po sredini. Nato zloži notranje liste skupaj in na zunanjo stran dodaj platnico. (Spodnja fotografija prikazuje 8 takšnih kupčkov.)
 

3) Če želiš, lahko dodaš okraske ali košček papirja v kontrastni barvi na prvo stran platnic. Prilepi ali prišij, kakor ti je ljubše. Sama sem jih prišila. (Se vidi, da imam rada cikcak šiv, kajne?)
 

4) Prešij cel kupček papirja - uporabi navaden ravni šiv. Kar po pregibu šivaj, je čisto enostavno.

 

5) Zaključi šiv: na začetku in na koncu naredi vozel in odreži odvečen sukanec. Najbolje bo, da nit povlečeš na notranjo stran in narediš vozla tu, kot kaže spodnja slika.
 
 

6) Odreži odvečen papir na robu, če je potrebno. To je to, uspelo ti je!
  

OPOZORILO: Verjetno boš hitro ugotovila, da se je skoraj nemogoče ustaviti pri prvem zvezku in se ti jih bo nabralo nekaj preveč. A brez skrbi - takšen zvezek je čudovito darilo.  ;)
 

Sporoči, kako je šlo, prav?

Damjana
Naroči se na nove objave Zelene hiške

Naredi sam - dopolni slinček z žepkom

Po dveh letih trdega dela se je najljubši slinček našega malčka vdal času. Doma imamo veliko navadnih slinčkov, vendar pa so tisti z žepki zares veliko uporabnejši, saj ujamejo večino tega, kar bi do konca obroka sicer končalo pod mizo. Tako sem se lotila izdelave žepka k navadnemu, že obstoječemu slinčku.

Ker bo morda prišlo prav tudi drugim mamam, želim idejo deliti z vami.

Uporabila sem enega od slinčkov znamke Lässig, ki je na obeh zunanjih straneh bombažen, v sredini pa ima plast, ki ne prepušča tekočine.

 Takole navaden slinček spremeniš v slinček z žepkom:
slinček z žepkom - naredi sam
1) Potrebuješ:
- navaden bombažni slinček (po možnosti z neprepustno plastjo v sredini)
- kos nepremočljive tkanine ali kaj podobnega
- škarje, sukanec, šivalni stroj (ali šivanko :)

2) "žepek": Iz nepremočljivega materiala izreži kos v obliki črke D, ki naj bo enako velik kot spodnji rob slinčka (glej sliko 2). Zaobljeni del kosa naj bo odrezan tako, da bo enak zaobljenemu delu slinčka.*

3) Slinček položi na mizo tako, da bo prava stran gledala navzdol. Nato čezenj položi "žepek", in sicer prav tako s pravo stranjo navzdol (torej se kosa NE dotikata lice na lice). Nato zašij po rdeče označeni črti.

4) Samo še obrni žepek na drugo stran slinčka in imaš ga. Ker je prišit na zadnji (in ne sprednji) strani, žepek ves čas vleče malo narazen, kar pripomore k temu, da ulovi več drobtinic.


*Še to: če želiš še stabilnejši žepek, ga na zgornji (ravni) strani lahko obrobiš z robnim trakom - seveda preden ga našiješ na slinček. Sama tega nisem naredila, bom pa zagotovo naslednjič.

Naj povzamem: samo dvoje je treba narediti: izrezati kos v obliki črke D in nato tega prišiti na zadnji del slinčka. Poskusi, lahko je, hitro gre in brez posebnih stroškov.


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške