7 idej za ustvarjalno otroško igro - PLASTELIN

Ko gre za vzpodbujanje SAMOSTOJNE IGRE malčkov, se je pri nas doma še najbolje obnesel čisto navaden PLASTELIN.

Mogoče pride katera od spodnjih idej prav tudi vam.






Nekaj primerov, kako uporabiti plastelin za vzpodbujanje samostojne in ustvarjalne otroške igre:


1)      Piškoti iz plastelina! Potrebujete nekaj piškotnih modelčkov in plastelin v eni ali več barvah in zabava se lahko prične!



2)      Avti v blatnem hribu: hitro ste najbrž ugotovili, da ob mešanju različnih barv plastelina slej ko prej nastane tista rjavozelena barva blata - s pridom lahko uporabite tudi tak plastelin! Če je vaš malček navdušen nad avti in tovornjaki, se velika kepa takšnega plastelina lahko v hipu spremeni v blaten hrib in poligon za avtke - pokukajte na blog The Chaos and the Clutter, pa boste videli, kaj imam v mislih...

3)    Izdelajte snežaka iz belega plastelina - še posebej priročno pozimi, če je otrok bolan in ne sme na pravi sneg. Potrebovali boste plitvo škatlo ali pladenj (da omejite igralno površino), tri kose plastelina in še nekaj manjših koščkov za oči, nos, usta, itd, saj poznate. Olajšajte si delo in uporabite nekaj, kar je pač pri roki.

4)     Plastelin in testenine - kombinacija plastelina in drobnih koščkov nestrukturiranega materiala kot so recimo testenine (ali kamenčki ali karkoli podobnega) nudi odlično priložnost ne le zadomišljijsko igro, ampak je tudi dobra dejavnost za vajo fine motorike.





5) Raziskovanje narave s pomočjo plastelina - z odtisi listov in kamnov v plastelinu bo otrok raziskoval teksture, ki se pojavljajo v naravi - nekaj podobnega, kot imajo na Learn-Play-Imagine, - ali pa poskusite dejavnost, ki jo je pripravila Sanja pri Žogicah in kravatah - odtisi živali v plastelinu. Preprosto in zelo poučno!

6) Okrasite novoletno jelko! – ena od idej za otroško igro, ki jo boste verjetno z lahkoto uresničili tudi v divjem decembrskem urniku, saj vam ne bo vzela veliko časa - iz kepice zelenega plastelina oblikujte trikotnik (ni treba, da je popoln ;) in ga položite na ravno površino. Dodajte koščke drobnega materiala, kar je pač pri roki. Ponudite otroku to 'smrekco iz plastelina' in ga povabite, naj jo okrasi.

    


7)      Še eno zanimivo dejavnost je predstavila Deb pri  Learn and Play At Home. Ne gre le za prijetno senzorično izkušnjo, temveč tudi vzpodbujanje razvoja fine motorike, jezikovnih sposobnosti in raziskovanje tekstur.


Upam, da boste nekaj teh idej lahko uporabili tudi doma. In  nato sedli in v miru popili tisto kavico - vaš malček se bo zabaval čisto sam :)





Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške


MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


2 komentarja:

  1. Pozdravljeni,
    namesto plastelina, si lahko naredite slano testo (moka, voda in sol) - ne pušča mastnih madežev.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivanka,
      imate prav, slano testo je tudi krasen material z otroške roke (pa tudi odrasle, ki imamo v otrocih dober izgovor za otroško razživeto ustvarjanje ;) . Ampak nisem še opazila, da bi naš plastelin puščal mastne madeže - tisti kupljen. No, poznam le Play Doh, drugih ne. S katerim pa imate takšne izkušnje? Pa prijetno ustvarjanje,

      Izbriši