Ko si v knjižnici izposodiš IGRAČO. Ideja za starše.

Tiste mamice z ljubljanskega konca - a veste, da nekatere ljubljanske knjižnice ponujajo izposojo otroških igrač na dom? 


Igroteke so na treh lokacijah: TULE.

 Sama sem zanje izvedela od prijateljice (hvala ;), pa smo preverili in preizkusili. Super je! Igrač je veliko, veliko pa je tudi izposojenih. Tako da če si želite priharaniti kako razočaranje, če bi ne imeli kake od tistih, ki bi jih z vsem srcem želeli preizkusiti, lahko igračo rezervirajte vnaprej - rezervacijo naredite enako, kot bi rezervirali knjigo.

Knjižnica dr. France Škerl - največja igroteka, obstaja menda že 25 let. Imajo okoli 1.800 različnih igrač za izposojo na dom.Če se prav spomnim, si lahko naenkrat izposodite po pet igrač. Kar je kar precej, kajne?
Knjižnica Bežigrad - odprta je bila februarja 2011 in šteje manjšo zbirko igrač (okoli 50), ki so namenjene predvsem najmlajšim uporabnikom. (omejitev: izposodite si lahko po eno igračo, ne več).
Knjižnica Škofljica . - tu najdete manjšo zbirko didaktičnih pripomočkov (okoli 50), predvsem kvalitetne lesene igrače.


Sama sem preizkusila prvo. Velik izbor, malo sreče pa potrebujete, da bodo ravno vaše najljubše na voljo za izposojo. Predlagam, da si ponudbo ogledate na spletu in kar vnaprej rezervirate igračo.

Pa uživajte v igri!

Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške

PA POGLEJTE ŠE:

http://zelena-hiska.blogspot.com/2015/04/igralnice-v-knjiznicah-otroci.html

Naredi sam - otroška pižama (HLAČE)

Morda vam kdaj pride prav - NAREDI SAM - kako sešijete toplo in mehko pižamo za otroka. Hlače. Kot nalašč za tiste malčke, ki se ponoči vztrajno odkrivajo ali spijo preveč nemirno, da bi ostali pod odejo.

Tile enostavni napotki, po korakih, s slikami so čisto primerni tudi za začetnike. Pri vsem pa mi je najbolj všeč, da ta PIŽAMA ne zahteva kakšne posebne natančnosti, pa še prav HITRO je narejena - kar je za mame včasih najpomembneje.


 Naredi sam - topla otroška pižama
























POTREBUJETE:

Naredi sam - gusarski PUSTNI KOSTUM v zadnjem hipu

Gusar v zadnjem hipu - samo pokažem, kaj se da čisto nahitro nacoprat za pustni kostum. Če tik pred pustnim torkom še nimate kostuma za vašega malčka, vam bo morda tale ideja v pomoč.

 

naredi sam - gusarski pustni kostum


Kam na izlet - Planina nad Vrhniko


 Še ena ideja za izlet z otroki: na kak sončen dan se vam splača odpraviti na Planino pri Vrhniki. Več o tem:


Dolžino pohoda proti vrhu določite sami, saj lahko avto pustite že daleč spodaj ali pa se (za tiste čisto tanajmlajše malčke) pripeljete skoraj do vrha.

http://zelena-hiska.blogspot.com/2015/02/planina-nad-vrhniko-izlet.html



Razgledni stolp. Pravi izlet za malčke, od dna do vrha stolpa. Vzemite vetrovke s seboj, piha kot na kaki ladji (gusarski, bi najbrž dodal naš nadobudnež :). V lepem vremenu je razgled čudovit in ga lahko pri večjih otrocih ponucate za osnovno geografsko orientacijo.



Pot proti vrhu podnevi.


Ob vračanju se je že delal mrak. Zato so bile korenine starega drevesa z jezercema, ki sta ostala od dežja iz prejšnjih dni, še toliko bolj čarobne in brskanje po njih še toliko zanimivejše.


Še bomo šli, pa vi?
(In štrudel v koči je bil zeloo dober :)




Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške





...MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:

http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/10/3-enostavni-koraki-otroske-dogodivscine-na-prostem.html

Otroški prigrizek pred večerjo? - PREPROST TRIK.

Tik pred večerjo se otrok oglasi: "Mami, jaz bi jedel. Kaj sladkega!"
Vam zveni poznano? Tudi meni :) Če vas zanima, berite naprej.


Prigrizki pred obrokom znajo biti kar vroča tema pogajanj, kajne? Če popustimo, seveda ni ok, ker mali še prehitro pogruntajo, da če jim uspe enkrat, bo uspelo ponovno. Zato se tega izogibam ko hudič križa. Ker seveda z večerjo ni nič, če malček dobi posladek vnaprej... Je pa tudi res, da so otroci in še posebej malčki lahko takrat, recimo uro pred večerjo, zares lačni in jih nočemo kar tako mučiti z lakoto, da počaka cele (dooooolge!) pol ure, da je večerja nared. Ali kolikor časa pač je zanjo potrebnega.
 
 Takole, na dan z besedo: ena domislica, ki ni zrasla na mojem zelniku (sem brala enkrat en članek, pa ne vem več, kje), jo pa z veseljem kopiram in DELUJE!!!

Urejanje po velikosti - bagri in fantje

Kaj pa, ko bi se lotili matematike za malčke? Zveni strašansko resno, a v resnici ni. Samo izbirali bomo igrače in jih nato urejali po velikosti. Berite naprej, če bi vam prišla prav še kakšna ideja za dejavnosti z malčki. Čas je za igro!


urejanje po velikosti - malčki


Pri urejanju gre za zgodnje matematične dejavnosti, in ga lahko izvajamo skoraj z vsemi materiali (samo poglejte kakšno stran z Montessori vsebinami), malo pa ga lahko začinimo ali se poigramo tudi tako, da za urejanje recimo po velikosti uporabimo kar otrokove igrače- če so te njegove najljubše, še toliko bolje, bo motivacija še večja :) Izberite igrače, ki so si po funkciji ali izgledu sorodne (recimo razne žoge, plišaste igrače, ali plastične ladjice/čolne, itd).

Pri nas glede tega, katere igrače izbrati, ni bilo dileme: bagri, buldožerji, kopači. Pa smo poskusili.

"Tale je najmanjši," je pokazal s prstom na najmanjšega bagra.
"Tale je srednji."
Z največjim pa mi je pobegnil izpred objektiva. Ni bilo več časa za razglabljanje, moral je it delat.

Katere pa so najljubše igrače vaših malčkov? Bi jih lahko razvrstili po velikosti? Če ne, lahko poskusite z urejanjem po barvah. Ali po oblikah. Skoraj ni omejitev, poskusite. In če boste uporabili ravno otrokove najljubše igrače, bo verjetno še precej bolj navdušen nad sodelovanjem. ;)

Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške