Veganski kolački za mulčke in mulčice

Že nekaj časa na Zeleni hiški ni bilo nobene sladke objave. Čas je, da to popravimo, kajne? Tokrat vas povabim k peki veganskih KOLAČKOV z gozdnimi sadeži. Mojih najljubših!




sadni kolački - naredi sam


Senzorična škatla - gozd - in domišljijska igra

Ja, ko sredi sprehoda po Golovcu opaziš kupe drobnega smrečja in lubja, ker traktorji še vedno čistijo gozd in z vseh koncev vlečejo debla (še od lanskega žledu!), morda na plan pokuka kakšna ideja (skupaj z očitno nabiralniško žilico). Tole sem zadnjič privlekla vse nesnažno in še dišeče po svežem v stanovanje. Gozdne zaklade!

domišljijska igra


Mini vrtiček - sejanje semen v jajčne lupine

Končno spet pomlad! Četudi so želje po lastnem vrtu tudi letos ostale samo želje, nam to ne prepreči veselega načrtovanja pomladne vrtnarske sezone na - balkonu v posodah!

Sejanje semen je prvo na vrsti - in tega se lahko lotite na več načinov - eden od njih je tudi s sejanjem v jajčne lupine. Ljubko, pa tudi denarnici in naravi prijazno! Vas zanima, kako? Berite dalje:


vzgoja sadik iz semen - Zelena hiška


Natisni si... ORODJE

Je spet čas, da dopolnimo zbirko predlog za tiskanje, kajne?


Verjetno že poznate brezplačne predloge za tiskanje, ki sem jih ponudila doslej. Če ne, si lahko postrežete z njimi na tehle povezavah:

Če ste našli čas za tiskanje teh predlog, se vaši otroci verjetno že kar nekaj časa igrajo z njimi. Zdaj je čas za kakšno dopolnitev, da se jih ne naveličajo, kajne? Tokrat orodje - izbrala sem fotografije, naš malček ima precej raje pravo orodje od tistega 'otroškega' iz plastike ali lesa. No, ročna žaga je malo hecno stara, ampak mislim, da jo bodo otroci kljub temu prepoznali :)


  Kliknite na spodnjo sliko, da dobite svojo brezplačno PREDLOGO v PDF obliki:

https://drive.google.com/file/d/0B9j9YpMkKJV0WUVVZkJRX2pyRUE/view?usp=sharing

Še nekaj napotkov, ki vam bodo olajšali pripravo materiala za igro:

Ptički iz testa

V upanju, da preženemo nekaj zimskega mraza, smo se (že januarja) lotili peke 'gregorjevih ptičkov'. 


Vem, precej prezgodaj :) Zato vam jih pokažem šele zdaj...Naj vas spomnijo na to, da se približuje veselo spuščanje Gregorčkov po potokih in rekah - ne zamudite! Nekaj sem napisala o tem že zadnjič, če je kdo zamudil - TUKAJ, sicer pa - se vidimo, kajne?

ptički iz testa za Gregorjevo




Če so ptički za koga (čisto slučajno) novost in zanje še ni slišal, samo tole: če jih boste delali tako, kot sem se jih lotila sama, potrebujete sestavine za kruh z malo mleka: moko (jaz sem kot skoraj vedno uporabila kar mešanico beele in polnozrnate pirine), kvas, sol, vodo, mleko. Zamesite kruh in potem odlomite košček, ga oblikujete v dolg svaljek in tega zvijete, zavežete v navaden vozel. Za oči sem dodala sončnična semena (ja, kličemo sonček), "repek" lahko nekajkrat vzdolžno zarežete z nožkom. Premažete z rumenjakom, spečete, pohrustate. (O delanju kruha pri nas doma sem sicer enkrat davno že pisala, TUKAJ.)

 Sicer pa verjamem, da ptičke velika večina bralcev že dobro pozna in verjetno jih naredite lepše od tehle mojih "prvih poskusov".

ptički iz testa za Gregorjevo

Tele ptičke, ki kličejo pomlad (kot slišim, se pa pogosteje pečejo za veliko noč kot za Gregorjevo?), smo prvič delali že januarja (tudi fotografije so od takrat), ker.. ja, mama tako težko čaka pomlad, da je sneg res ne gane več. Ta nenavdušenje nad zimo (jasno) poskuša prikriti pred svojim malčkom. Ampak potem resnica užge ven na drugih koncih, takole simbolično recimo, s klicanjem pomladi takrat, ko se zima šele dobro začne ;)



testeni ptički za Gregorjevo

Resnica je taka, da so ptički počasi izginjali, še preden sem se spomnila, da bi jih lahko fotografirala v jati, in je samo še zadnji pričakal slikanje cel. Nekaj jih je šlo tudi (še toplih) v nahrbtnik in z nami na sankanje na Golovec - pa seveda niso prišli domov. Enega je malčku kar iz roke pohrustal mimoidoči kuža. Je moral biti psiček vsaj tako vesel malice, kot je bil naš fant presenečen, ko mu je kruhek v trenutku izginil neznano kam ;)




Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške





MORDA BI POSKUSILI TUDI:
http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/07/kruh-otroci-v-kuhinji.html
ALI TOLE:
http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/12/kokosovi-piskotki-za-novo-leto.html

Otroški vrvež na Gregorjevo - ne zamudite spuščanja gregorčkov!

Še malo, še malo, skoraj je že pomlad! 12. marca bo Gregorjevo in potem gre samo še na lepše! In kaj ima Gregorjevo zveze z otroki?  Predvsem ZABAVNO dogodivščino na predvečer, to je 11. marca, namreč SPUŠČANJE GREGORČKOV!



Ker nas verjetno velika večina pozablja, da moramo na to pomisliti že en dan prej, torej da se vse dogaja na PREDVEČER Gregorejevega (in ne šele na dan 12.), sem pomislila, da je fino, če vas in sebe spomnim vnaprej (zato tudi še nimam nobene pametne fotografije za semle...):
 
Torej na večer pred Gregorjevim, torej 11. marca 2015, ne pozabite na SPUŠČANJE GREGORČKOV! Če ste v Ljubljani, potem se vidimo v Trnovem, ob Gradaščici. Ure še nisem našla, ampak običajno se začne dogajati ob 17h, tako da bo verjetno letos isto.
Če ste doma drugje, potem boste podobno prireditev zagotovo našli nekje v vaši bližini - sem pobrskala po spletu in veliko lokalnih skupnosti in društev je prav pridnih pri organizaciji spuščanja lučk!

 Poglejte še na blog Večne optimistke, ki je že zdavnaj prav zabavno opisala njihove dogodivščine pri spuščanju gregorčkov (nasploh res lušen blog, če ga še ne poznate, zamujate!)) - in to s kupom fotografij!


Hude načrte imam za to priložnost: ladjice (ali pa hiško, no) in ptičke. Oboje želim. Upam, da bo tudi naš malček za ;)


Izdelali bomo ladjico... No, eno že imamo, morda pa do Gregorjevega nastane še kakšna, ker jih je prav zabavno izdelovati. Takole jih je prav prikupno naredila Metibeti na svojem blogu, če potrebujete kakšno idejo: Metibeti in njene ladjice.
 Da bo doživetje bolj praznično, bomo s seboj vzeli malico - doma narejene ptičke iz testa. Še ena od tradicij, vidim, letos smo tudi to delali prvič, enkrat že januarja (za pokušino, pa potiho sem zimo odganjala) in zdaj jih bomo spet. Naslednjič pokažem več "ptičkastih" fotografij in rečemo kaj o tem, zdaj samo za pokušino:



In zakaj spuščamo lučke po potokih...


Verjetno pa vam ne uide otrokovo vprašanje, zakaj in čemu in kako to, da... spuščamo ladjice s svečkami po potokih ravno na ta dan. Morda komu prihranim brskanje po spletu ali pa samo za osvežitev spomina:
  • po starem je imel sv. Gregor god na prvi pomladanski dan, zato je bil znan kot prinašalec luči in tako ostaja znan po tem, da "vrže luč v vodo". Obrtniki so na ta dan nehali delati ob luči (dan se je daljšal, ne?) No, kasneje se je s spremembo koledarja (od julijanskega na gregorijanskega) gregorjevo premaknilo na 12. marec, kjer je sedaj. Od tu izhaja spuščanje gregorčkov, lučk po rekah, ko se veselimo prihoda pomladi. Ima pa ta dan še najmanj dve oznaki:
  • Sama Gregorjevo poznam bolj po tem, da se takrat ptički ženijo (=prihaja pomlad, jupi!)
  • Znan je seveda tudi kot dan zaljubljencev. (Ker ima pravzaprav po slovensko Valentin samo 'ključ od korenin' (nič zaljubljensko, kajne?), in je še čisto prezgoden za pomlad, valentinovo bolj ignoriram, pa verjetno še marsikdo od vas :) Na Gregorjevo se pa bolj zares začenja pomladni živžav, ker se ptički ženijo. Tako da ja, Gregorjevo, jupi!
(Pa ne mislit, da jaz to vem od pamtiveka - sem se pravkar naučila, hvala google :)


Zdaj pa ne vem, ali se ne veseli mama bolj kot otrok, tele prireditve, ki jo praviloma tudi mi vsako leto zamudimo...No, enkrat mi je že uspelo prit tja na pravi dan in še ob pravi uri, zdaj bo že drugič. (Ne, ne bomo zamudili :)


Morda vam pridejo prav tudi te ideje v stilu "GREMO VEN!":


http://zelena-hiska.blogspot.com/2015/02/planina-nad-vrhniko-izlet.html

http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/10/3-enostavni-koraki-otroske-dogodivscine-na-prostem.html



Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške