Naredi sama: kostum za viteza (brez šivanja!)

Vam zmanjkuje časa in potrebujete nov kostum za svojega malčka? Izdelajte viteški kostum za pusta - preprosto in BREZ šivanja. Ja, naredite ga lahko sami, v zadnjem hipu, in to brez enega samega šiva!

 V objavi vas čaka tudi brezplačna predloga za viteški grb. Da bo izdelava res čisto lahka!

 


Tale kos viteškega oblačila je preprost za izdelavo, kar hitro pa je postal najljubši kos obeh otrok, fanta in punce, pri domišljijski igri vitezov.

Da boste kar najlažje sledili, sem razdelila navodila v tri točke. Tako bo šlo najhitreje:

  • navodila za viteško tuniko
  • navodila za viteški grb (in brezplačna predloga)
  • ideje za dodatke. 

1) Navodila za viteško tuniko


Potrebujete:

    • kos sivega filca 
    • manjše kose tankega filca za viteški grb (barve izberite sami)
    • škarje
    • lepilo 
    Če želite več podatkov o izbiri filca, vam mogoče pride prav tale objava (LINK), kjer je nekaj koristnih podatkov o debelinah filca. Najbrž ni skrivnost, da je moj najljubši kraj za kupovanje filca Svet metraže na Rudniku ;) (in ne, tole ni plačana objava) Ne glede na to, kje kupujete filc, preverite debleino, trdnost - za tole tuniko nikakor ni primeren tisti najtanjši, najmehkejši, ker se bo prehitro deformiral in ob iskrivem mečevanju vašega viteza morda celo raztrgal. 


        Kako izdelam viteško tuniko:

        1) izrežite kos filca, ki naj bo približno v razmerju 1:3 (širina - dolžina).
        • širina: za tuniko sem sama izbrala širino 30 cm (izmerite svojega otroka: tunika naj bi segala od enega do drugega ramena, ne manj, da boste kostum lahko uporabljali več let)
        • dolžina: približno 3-kratna širina, torej cca 90 cm. Lahko jo izdelate daljšo, našemu triletniko ta ni segala čez kolena, to pa namenoma, da se ni spotikal obnjo. 
        2) ODPRTINA za glavo: Položite filc na ravno podlago, jo prepognite enkrat po dolžini in enkrat po širini, nato pa na sredinskem vogalu (torej tam, kjer ni prostih robov) označite 8 cm na vsaki strani.


        Izrežite četrt kroga na teh oznakah. Pazite: ko boste kos filca razprli, bo izrezana luknja merila 16 cm! Imejte to v mislih, če želite povečati ali pomanjšati odprtino za glavo.)





        Zdaj imate približno 16 cm veliko okroglo odprtino na sredini tunike. - okroglega kosa pa ne zavrzite, ker ga boste še uporabili v nadaljevanj.
         
        3) Če je kos filca trd oziroma debelejši in se vam zdi, da bi potrebovali pri oblačenju večjo odprtino, preprosto zarežite navpično črto na enem delu odprtine - na zadnji strani tunike (ne predolgo, par cm bo dovolj), ampak samo, če je filc zelo trd ali zelo debel.



        2) Viteški grb

        Kot sem obljubila - enostavno. Tuniko imate, zdaj sledi še okrasitev, ki ni ravno nujna, vendar bo bistveno priopomogla k 'viteškemu izgledu' - viteški grb:


        Potrebujete:

        • par ostankov filca, tu pa je super, če je filc čim tanjši, lahko tudi tisti najcenejši. Lahko uporabite tudi blago, če filca ni, vendar se bo morda grb z uporabo malo nacefral  - vsekakor predlagam filc. Uporabite pisane barve.
        • predlogo za viteški grb- pogeljte spodaj
        • lepilo (sama sem uporabila navaden UHU)
        Brezplačna predloga za viteški grb (fleur-de-lis) - kliknite na oznako in si naložite PDF datoteko. Shranite jo na svoj računalnik, da jo boste lahko uporabili kadarkoli, tudi če kdaj povezava ne bo več delovala:

        Brezplačna PREDLOGA za viteški grb - klikni sem



        https://drive.google.com/open?id=0B9j9YpMkKJV0cUgwdTFoSlBkUDg
         (varno je; čisto brezplačno, nič pogojev, ni treba biti naročnik na objave.
        tu je samo zato, da vam prihrani čas)


        Kako izdelam viteški grb: 


        1) Natisnite predlogo in jo izrežite, nato položite na kos barvnega filca in prerišite.




        2) Izrežite po črti in že imate glavno sestavino viteškega grba.



        3) Kos lahko prilepite neposredno na tuniko, lahko pa dodate še eno ali dve dodatni plasti - tako bo grb pristnejši :)

        Tu lahko uporabite krog, ki je ostal pri izrezovanju odprtine za glavo na tuniki, pa še kakšen kos filca - sama sem uporabila bel pravokotnik, čisto malo večji od oranžnega kosa, in zaoblila spodnji rob. vse tri plasti zlepite skupaj. Zgleda kot pravi, kaj menite?


        Narejeno :)


        3)Dodatki

        Preiščite omaro:
        • pas - uporabite nekaj takega, kar bo otrok lahko sam razvezal, lahko pa ga na hitro izdelate tudi iz filca, če je ostal kakšen dolg kos: sama sem izrezala 2,5 cm dolga trakova in ju na hitro preštepala s cikcak šivom. Če že imaš šivalni stroj kje pri roki, se splača, ker potrebuješ za to le kako minutko. Če je stroj pospravljen kje na najvišji polici kake omare, pa pustite. 
        • viteška čelada - ha. sem mislila naredit eno, pa je zmanjkalo časa. to na sliki sem dobila v baby centru, če se še prav spomnim. Še po 2 letih je tip-top, pa ni bila draga.
        • oblačila: preprosto: poiščite nekaj v čim bolj sivih barvah - siva majica z dolgimi rokavi, sive hlače. Done.

        • Meč - tegale na sliki sem naredila iz odsluženih hlač in ga napolnila z ostanki blaga. v ročaj sem skrila kos zelo trdega kartonskega tulca od alu folije in ga dobro zadelala z ostanki blaga, tako da se ne premika. Še vedno je na mestu. (Časa za podrobna navodila za izdelavo meča nimam, ker bo sicer pust že mimo, objava pa tudi letos ostala med osnutki.)
        Za nekoč načrtujem izdelat lepši meč, do takrat pa pridno shranjujemo tulce od alu folije in prozorne folije za živila- nekaj impro mečev se je tako že nabralo. Lahko tudi kupite meč iz pene, v Leclercu so jih imeli, pa najbrž še kje. Res je dobro, če je mehkejši, še posebej, če viteški turnirji tudi pri vas doma potekajo skoraj vsak teden. ;)

            Če vas res srbijo prsti in bi hlače za viteško opremo želeli narediti sami, si lahko pomagate z navodili za izdelavo preprostih hlač za pižamo - tule sem jih pripravila (link).


            http://zelena-hiska.blogspot.si/2015/02/naredi-sam-otroska-pizama-hlace.html


            Oba otroka imata viteški kostum zelo rada. Malčica si neznansko rada izposodi 'oklep', mislim da zato, ker vidi bratca v njem. Malo pa tudi zato, ker ga je lahko povezniti nase, mehak je in ne vleče se po tleh - niti, če imaš manj kot 2 leti ;)

            Easy Halloween DIY costume for kids - a homemade knight costume

            Takšna doma narejena viteška oprema je tako priljubljena, da sem morala naredit še enega. Tistega sem sešila in meni je ljubši (otrokoma pa NE). Ampak tega tule naredite bistveno hitreje, zato o šivanem kostumu za viteza pač kdaj drugič. Lepo praznovanje pusta hrusta vam želim, vsi mali nadobudni vitezi (pa njihovim staršem tudi)!




            Damjana

            Naroči se na nove objave Zelene hiške



            MORDA VAM BO VŠEČ TUDI - DIY kostum za gusarja:


            http://zelena-hiska.blogspot.si/2015/02/naredi-sam-gusarski-pustni-kostum-v.html

            Ni komentarjev:

            Objavite komentar