Kako zakrpaš senčilo

Pred čarobno lepo kamnito hiško z modrimi škurami je prijetna senca. Lesene stole in čudovito temnomodro mizico pred soncem zakrivajo zasenčitvena jadra, prav tako modra. Eno od njih je v vetru natrgal klin in bi ga bilo treba zakrpati. Jasno, da sem se takoj javila, so me zasrbeli prsti :)

Takole je šlo - mogoče še komu pride prav, zato cel postopek:

1) Iz jadru čimbolj podobnega materiala izreži 2 kvadratna kosa, ki naj bosta vsak 4x večji od področja, ki ga je treba zakrpati. Prepogni ju tako, da dobiš več plasti.

zakrpaj jadro

2) Na lice raztrganine dodaj obojestranski flizelin in šele čezenj modro krpico. Če je material občutljiv na vročino, uporabi samo konico likalnika, s katero za kratek čas pritisneš na modro krpico čez bombažno krpo - samo toliko, da se flizelin oprime na eni strani jadra in na drugi modre krpice.

Flizelin sem uporabila zato, ker je "krpanka" tako stabilnejša, pa tudi natančneje lahko delaš.

zakrpaj jadro

3) Enako plast flizelina in modro krpico dodaš tudi na drugo stran, vendar moraš najprej ugotoviti, na katero mesto ju prilepiš, saj se morata popolnoma prekrivati s prednjo plastjo. Če seveda kompliciraš kot jaz in želiš z enim samim šivom prišiti vse plasti.
Mesto najnatančneje določiš tako, da v vogale sprednje plasti previdno potisneš bucike, na drugi strani na teh mestih pa označiš 4 pike, ki bodo vodilo. Bucike odstrani.

 zakrpaj jadro

5) Zdaj bo šlo: še na drugi strani nalepi flizelin in čezenj modro krpo. (Pazi, spet uporabiš samo konico likalnika in bombažno krpico.)

6) Zdaj pa šivanje: uporabi srednje širok cikcak in na vogalih šivalni stroj vodi ročno, da bodo zaključki lepši.
zakrpaj jadro


Še nekaj: priznam, običajno se mi ne da menjati spodnjega sukanca in šivam kar z dvema barvama. Ampak tokrat moraš uporabiti enak sukanec zgoraj in v čolničku. Moraš.

7) Na koncu šiv zadelaj. Ne uporabi šivanja naprej-nazaj, ker bo preveč vidno. Raje potegni vse niti na eno stran, jih zaveži v vozel in nato odreži čisto pri vozlu.
zakrpaj senčilo

Šivanka na stroju je dovolj tanka, da voda tudi v primeru dežja ne bi smela pronicati skozi. Ali imam prav, bo pokazal čas.

zakrpaj senčilo

Zdaj držim pesti, da bo lastniku jadra rešitev všeč. Če ne, je krpica dovolj majhna, da jo prelepi s čim profesionalnim. :)

zakrpano jadro


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške







MORDA VAM BO VŠEČ TUDI: