Eksperiment - voda potuje

Zanimiv način, na katerega lahko svojemu otroku približate načela mešanja barv in preizkusite, kako voda "potuje" tudi na nenavadne načine. Zmešajte dve barvi in opazujte, kaj se zgodi. zabavno bo!

Eksperiment - voda potuje - mešanje barv





Potrebujete:
  • tri prazne steklene kozarce
  • dva kosa papirnate brisače
  • barve po želji
  • nekaj vode



TAKO SE NAREDI:


1) Izberite barvi, ki ju želite "zmešati".  Pri nas smo uporabili... modro in rumeno. Napolnila sem dva kozarca in v vsakega od njiju kapnila po nekaj barve, v enega rumeno, v drugega modro. Tretji kozarec ostane prazen. Med eksperimentom se bo napolnil z zeleno barvo.




2) Vzemite oba kosa in ju nekajkrat prepognite po dolžini, tako da dobite dva trakova. En konec traku potopite v kozarec z barvo, drugi konec naj visi globoko v prazen kozarec. Tako bosta oba trakova vodila v prazen kozarec, kot na fotografiji.

 
3) Opazujte! Papirna brisačka vpije obarvano vodo, ta pa se počasi vzpenja po njej, dokler ne "pripotuje" v prazen kozarec. Ta se počasi polni s kapljicami rumene in modre barve in tako nastaja zelena.



4) Če so otroci večji, se lahko pogovorite tudi o kapilarnem dvigu - bolj po domače gre za gibanje vode po papirju (porozna snov), pri čemer gre zaradi zakonov fizike voda višje, kot bi pričakovali glede na gravitacijo. (Na spletu boste zagotovo našli boljšo in natančnejšo razlago.) Enak proces se dogaja v rastlinah, ki vodo za preživetje srkajo iz korenin - navzgor. Če vas zanima še kakšen podoben, pisan eksperiment na to temo, ne smete spregledati eksperimenta s pisanimi ivanjščicami, ki jih je čudovito pobarvala Sandra pri Navihančkih.


Tale eksperiment s potujočo obarvano vodo je bil zelo zabaven! Če ste mi vsaj malo podobni, bo za vas vsaj toliko zanimiv kot bo za otroke. Po koncu eksperimenta je bil malček še vedno tako navdušen, da je želel "igro" ponoviti - je hotel preveriti, če bo voda spet zelena... Tako smo poskus zvečer ponovili. :)

Preizkusite, če vam je do pisanih barv!

Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške


MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:

Naredi sam- čopiči iz naravnih materialov za otroke

1 komentar:

  1. Tole je pa res popoln eksperiment za učenje mešanja barv, krasna ideja, bova gotovo preizkusili! :)

    OdgovoriIzbriši