Štetje za malčke - kocka iz penaste gume in borovnice

Gre za enostavno in zabavno igro, ki otroku pomaga k razumevanju koncepta količine. ALI ŠE PREPROSTEJE: kako vzpodbudite svojega malčka k štetju - na zabaven način!

Pravzaprav se igramo s pikami in borovnicami. Poglejte, morda vam pride prav ideja za podobno igro doma!

štetje za malčke - igra s kocko iz penaste gume



Gre za dejavnost, pri kateri otrok usvaja načelo količine, uporablja imena za števila, in to še pred uvajanjem matematičnih simbolov za števila.


otroška igra-  štetje na zabaven način

POTREBUJETE:

  • skledico borovnic
  • plitev krožnik (brez vzorcev ali sličic, ki bi lahko motile štetje)
  • večjo kocko iz penaste gume (kje jo dobite? poglejte na dno strani)

štetje za malčke

Zakaj borovnice? Ker so te pri našem malčku trenutno najljubša vrsta sadja. Seveda prepuščam vaši presoji, kaj boste uporabili pri vas. Jagode? Brusnice? Rozine? ...?

Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da preštete borovnice hkrati predstavljajo tudi nagrado - vsakič pred naslednjim metom kocke je otrok pojedel borovnice na krožniku.

Nič hudega, če malo zgreši pri štetju. Predvsem mlajši bodo malo šteli, malo "prerisovali" vzorec s kocke. Tudi če ne preštejejo pravilno, je vaja zelo koristna, saj gre za prirejanje 1 na 1 (za vsako piko na kocki  = po ena borovnica na krožniku). Prirejanje 1-1 pa je čista osnova za štetje, torej ste na dobri poti ;)


štetje za malčke - igra s kocko iz penaste gume
Igro lahko igra en sam otrok, dva ali cela skupina - v tem primeru bo pomemben element tudi igra potrpežljivosti - otrok se uči počakati, da pride na vrsto.

Primerna je tudi kot ena od aktivnosti na rojstnodnevni zabavi - precej verjetno je, da bo pritegnila prav vse otroke.

Preprost in zabaven način za vajo v štetju - in zdrav prigrizek. Uživajte!

štetje za malčke


TOREJ - KJE DOBIM KOCKO IZ PENASTE GUME?

Dobro vprašanje :) mi imamo to srečo, da smo kup zelo koristnih didaktičnih igrač 'podedovali' od sestrinih otrok... Žogo je pred leti naročila preko nekega kataloga didaktičnih pripomočkov, žal so se druge informacije izgubile. Sem pa se pozanimala in našla prav takšne žoge iz penaste gume tule:

cena je 5,94 EUR plus 3 EUR poštnine. Povprašala sem jih po zalogi in pravijo, da jih je trenutno še 30 kosov (odzvali so se zelo hitro, to mi je bilo všeč). 

Doslej jih sicer v fizičnih trgovinah nisem zasledila, pa tudi v pregovorno najbolje založeni trgovini na svetu (=Amazon) nimajo prav takšnih. Končno nekaj, kar je lažje dobiti v Sloveniji kot v tujini :)




Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške


MORDA VAM BO VŠEČ TUDI tale domača natikanka s kockami:

otroške igrače - naredi sam

2 komentarja:

  1. Luštna ideja! Res zelo uporabna tudi izven učenja štetja, "poglej vzorec pikic na kocki in ga priredi s pomočjo borovnic" :) Všeč!

    OdgovoriIzbriši