Naredi sam- geometrijski liki za malčke

Tokrat lahko poskusimo z liki za zabavno in poučno igro vašega malčka: doma narejeno gradivo za prirejanje geometrijskih likov. 

Nobenih dragih in bleščeče novih materialov - tokrat bo dovolj nekaj odsluženega kartona in barva, 20 minut (ali manj) - in v rokah boste imeli materiale, ki vašim otrokom lahko služijo še precej časa!

geometrijski liki za malčke

POTREBUJETE:

geometrijski liki za malčke

  • flomaster
  • škarje
  • večji kos kartona (ta bo služil kot igralna podlaga) 
  • manjši kos kartona (iz tega izrežete like)
  • nekaj barve po izbiri

IZDELAVA MATERIALA ZA IGRO:

1) Izberite oblike, ki jih boste uporabili na igralni podlagi. Sama sem se odločila za osnovne oblike - trikotnik, krog, kvadrat in pravokotnik. Nato po hiši poiščite predmete, ki jih boste lahko uporabili kot šablone (zakaj si ne bi olajšali risanja in se izognili merjenju?)

matematika za malčke


2) Prerišite te oblike na večji kos kartona, tako da jih enakomerno razporedite po površini. Jaz sem "narisala" tri kroge, dva kvadrata, dva trikotnika... Pač po želji, kot vam ustreza.

matematika za malčke


3) Nato enako število enakih likov (kot ste jih narisali na kartonsko podlago) ponovno obrišite s pomočjo šablon, vendar tokrat na drugem, manjšem kosu kartona - te like boste izrezali. Uporabila sem odslužen karton, ki bi sicer šel direkt v smeti.

geometrijski liki za malčke


4) Prebarvajte like, preden jih izrežete - uporabila sem navadno rdečo tempera barvo. Če želite, da gre barvanje še hitreje in lažje, lahko namesto čopiča uporabite kar kakšen kos gobice za pomivanje posode, kot vidite na spodnji sliki - tole je šlo v manj kot minuti! (In tudi tekoča barva na kartonu se takoj vpije, ni treba čakati na sušenje.)

prirejanje oblik za malčke



Dobro je namreč, da like pobarvate, saj so lepše vidni, če so drugačne barve od podlage, na katero jih otrok potem polaga.

prirejanje oblik za malčke


Zakaj so mi ti materiali tako všeč:


  • poceni -  pravzaprav brez stroškov
  • eko stil (ponovna uporaba odsluženega kartona, uporaba tega, kar je že pri roki)
  • uporabim to, kar je že doma (ni treba po nakupih v trgovino)
  • preprosta uporaba/igra/dejavnost (ni treba dolgih navodil, kontrola napake)
  • podpora razvoju fine motorike, koordinaciji roka-oko, ...


IGRA LAHKO POTEKA TAKO:

Cilj otroške dejavnosti je spraviti vse like na označena mesta na kartonski igralni podlagi, kot vidite na spodnji sliki:

prirejanje oblik za malčke


Priprava: kartonsko podlago sem položila na tla, poleg (po skupinah) zložila rdeče izrezane like in tako pripravljeno ponudila otroku.


Če se vam zdi, da je potrebno in da bo otroku koristilo (prva igra, mlajši malčki,..), lahko postavite nekaj začetnih vprašanj:
Je to trikotnik ali krog?
Lahko poiščeš kvadrat?
Kam misliš, da lahko postavimo tegale? Je enake oblike?

Kos ali dva lahko na začetku med pogovorom tudi sami postavite na kartonsko podlago ali pa v to vodite otroka. Nato se bo znašel z manj ali čisto  nič vodenja.

prirejanje oblik za malčke


DODATNE KORISTI TE IGRE: uporaba likov na opisan način pomaga tudi pri razvoju fine motorike in koordinacijo roka-oko: Kar opazujte svojega malčka, kako močno se mora skoncentrirati, ko poskuša položiti like natančno v okvir kartonske predloge!

prirejanje oblik za malčke



DODATNA IDEJA (ali bolje: ne ponavljajte mojih napak)

Izkazalo se je, da bi zlahka uporabila več likov, dejavnost je bila za našega skoraj 3-letnika res lažja kot sem si predstavljala. Naslednjič bom zagotovo dodala še vsaj kak romb, pet- in šestkotnik, pa še kaj.

prirejanje oblik za malčke


Bi želeli poskusiti? Nič vas ne stane, razen (največ) 20 minut, pa boste imeli v rokah materiale, ki vašim otrokom lahko služijo še precej časa!




Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške



MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


1 komentar:

  1. A ni super, ko lahko hitro in kar doma narediš nekaj uporabnega in koristnega za svojega malčka?

    OdgovoriIzbriši