10 domislic za OTROŠKO igro na prostem

Poletje je - in kaj boljšega kot biti ves ljubi dan na svežem zraku! Tule najdete 10 domislic za zabavno otroško igro na prostem. Nobena od njih ne prazni denarnice, zabavala pa se bo lahko vsa družina!



1) Plezanje čez debla in hlode...


Krasna vaja za grobo motoriko, fotografija je z enega od kamniških igrišč - tam ob Kamniški Bistrci, ob krasni sprehajalni poti - toplo priporočam, če boste kdaj v bližini. Sicer pa lahko tudi samo pogledate naokoli, če je kje v bližini vašega doma kako podrto drevo, pa je že igra tu!


2) Nabiranje poletnih sadežev



Eno od najljubših otroških opravil pri naših starših doma - za hišo vsako leto zraste na pretek gozdnih jagod, ogromno jih je. Čudovito dišijo in ogromno jih je! (Še dobro, ker se število vnukov povečuje ;)


3) Izleti na bližnji hrib



Najenostavneje: je v bližini kak hrib? Sprehajalna potka? Dogodivščina za celo družino. Tule lahko pogledate par idej, kako spremenite navaden sprehod z otroki v ZABAVNO DOGODIVŠČINO V NARAVI.


4) Mavrični kamni in črke

Še ena od prijetnih iger na prostem - preprosta, zabavna in na koncu ne zahteva čiščenja. Potrebujete vodene barvice, vodo in čopič ali dva. Kamenčke pa najdete prav povsod, kajne? Ko se pobarvani kamni posušijo, jih lahko uporabite za izdelavo pisanih črk. Prav zabavno!


5) Naredite zmaja! 


Pri Learn Play Imagine najdete slikovne napotke, kako ga izdelate. Sodeluje lahko cela družina, tako pri izdelavi kot tudi pri spuščanju zmaja. Kot nalašč za kakšno prijetno sončno nedeljsko popoldne, se vam ne zdi?


6) Prosta igra z naravnimi materiali


Okoli doma poglejte, če je po tleh kaj storžev, ali pa naberite palice, kamne, karkoli vam pride pred oči - no, vašim malčkom. Iz  njih je mogoče sestavljati prave umetnine! Ob morju boste zagotovo nabirali školjke - pozneje jih lahko tudi pobarvate. Nestrukturirane materiale je v naravi lahko najti, le otroke je včasih le potrebno čisto malo vzpodbuditi, da pogledajo naokoli, pa je igra tu.

7) Avti in cesta iz kamnov


- kot tale, ki so jo naredili pri Playtivities. Res mi je všeč. Pobarvajte, pustite, da se posuši in nato ponudite v peskovniku, malčki bodo uživali! Dodali so celo prometne znake, bencinsko črpalko in hiško z drevesi. Pa še nekaj: takle komplet se zagotovo nikoli ne polomi :)


8) Izdelajte označevalce rastlin



Naberite nekaj velikih kamnov, jih pobarvajte in že imate nekaj preprostih označevalcev za rastline - na vrtu ali balkonu - kot smo jih delali tule. Zabavno jih je izdelovati, tudi če jih prav zares ne potrebujete :)


9) Gosenica na vrtu


Saj poznate knjigo Erica Carla, Zelo lačna gosenica? Ko ste že pri barvanju kamnov, lahko izdelate tudi to - morda kar tako, kot so jo pobarvali pri Nellie Bellie. Tudi prijeten način, kako otroke navdušite nad dogajanjem na vrtu!



10) Senzorična igra na PROSTEM

Senzorične materiale lahko preprosto prinesete na prosto, kot tule, na lanskih Žabarijah, ki so se dogajale na Barju! Žal je ta zapis le na mojem angleškem blogu, se pa splača pogledat zaradi fotografij dejavnosti. Je krasna rešitev za topel del leta, še posebej, ker za pospravljanje po igri poskrbi že ena navadna poletna ploha :) 

Uživajte v igri!



Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške




MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


3 komentarji:

  1. Super ideje! Pri nas je za zdaj še najbolj zanimivo nabiranje poletnih sadežev - mami nabira, Ema pa sproti vse poje. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Res krasna zbirka! :) Mi je že žal, da nismo še več kamenčkov prinesli z morja! Takšne lepe, zaobljene je dosti težje najti doma. Se bo treba kmalu odpravit še kam :))

    OdgovoriIzbriši