Naredi sam - otroška pižama (HLAČE)

Morda vam kdaj pride prav - NAREDI SAM - kako sešijete toplo in mehko pižamo za otroka. Hlače. Kot nalašč za tiste malčke, ki se ponoči vztrajno odkrivajo ali spijo preveč nemirno, da bi ostali pod odejo.

Tile enostavni napotki, po korakih, s slikami so čisto primerni tudi za začetnike. Pri vsem pa mi je najbolj všeč, da ta PIŽAMA ne zahteva kakšne posebne natančnosti, pa še prav HITRO je narejena - kar je za mame včasih najpomembneje.


 Naredi sam - topla otroška pižama
























POTREBUJETE:

  • približno pol metra mehkega pliša (v vaši najljubši barvi) širine vsaj 140 cm
  • šivalni stroj, škarje, sukanec
  • nekaj elastike za pas
  • če želite: majčken pravokoten kos blaga za označitev zadnjega dela hlač

KROJ:

Bistveno je, da je pižama dovolj široka in udobna. Za pižamo ni treba posebnega kroja. No, če ga že imate izbranega, recimo kroj iz kake Burde, seveda ne škodi, ampak meni se je najbolje obneslo delati po domače - na časopisni papir sem prerisala sem kar malčkove najudobnejše trenirka hlače in dodala ob straneh par centimetrov.  Ko sem se še učila, kako prerisati kroj kar s hlač, so bila zlata vredna tale navodila za preris kroja z obstoječih hlač na SheSaidSew, (že slike povedo vse, tudi če ne berete vsega besedila...) čeprav gre za malo drugačne hlače in drugačen kroj. Jaz sem si izrisala kar kroj v enem kosu, ne v dveh (priporočam, da ga tudi vi.)

Če iščete kroj v pdf, pa vam bo v pomoč tale brezplačni kroj s strani Sewjereli.com - samo da bi jaz tu k izvirnemu kroju dodala nekaj centimetrov v širino - seveda če želite take, udobno široke hlače. 


NAVODILA:

1) Potem, ko ste prerisali kroj hlač, odrežete blago: blago prepognete na polovico (tako, da se stika z licem na lice) in izrežete dva kosa naenkrat. Tako boste dobili dva zrcalna kosa, vsakega za eno hlačnico.



 Ste opazili, da je na sliki tisti konec, kjer bosta hlačnici, skoraj enako širok kot v pasu? Udobno bo. Praktično tudi za učenje oblačenja in slačenja hlač - malčki lahko najprej trenirajo na tej pižami, bo šlo lažje. Ko bodo obvladali to, pa bodo znali oblačiti in slačiti še ostale hlače.  Pri nas se obnese :)


2) Obrobite oba kosa s cikcak šivom, da se rob ne bo cefral. (Verjemite mi, sem že poskusila preskočiti tale korak, ampak se ne splača pobirat muck, ki jih za seboj pušča v neobrobljen pliš oblečen malček ;)




3) Vsak kos posebej prepognite tako, kot vidite na spodnji sliki. Sešili boste notranji rob hlačnic. Gornji in spodnji rob hlačnice se morata ujemati.


4) Na vsakem od obeh kosov sešijte notranji del hlačnic skupaj in zadelajte šive:


5) Obrnite eno hlačnico na lice in jo potisnite v drugo hlačnico, tako da se bosta stikali lice na lice. En tak lep "tunel" bo nastal.


6) Zdaj boste sešili skupaj obe hlačnici - sešijete sedalni del tako, da začnete šivati zadaj na vrhu pasu in šivate čisto do vrha sprednjega dela pasu.

ČE ŽELITE: Morda boste želeli oba dela pred šivanjem speti z bucikami (kot veste že od TEGA KLOBUČKA ZA MALČKE, se bucikam iz čiste lenobe najraje izognem - bo pa šivanje lažje, če si boste vzeli čas zanje. - V vsakem primeru pa pazite na to, da se bosta robova hlačnic na šivu vsaj približno ujemala.



7) Obrnite notranjo hlačnico navzven in dobili boste tole:



8) Zdaj pa že izgledajo kot hlače, kajne? Kar še morate storiti, je narediti rob za pas - po domače tunelček za elastiko. Blago na vrhu hlač zapognete navzdol in rob obšijete - pa ne čisto okrog in okrog, ampak pustite kake 3 cm nezašite. Skozi to luknjo boste napeljali elastiko:



9) ČE ŽELITE: spotoma všijte majhen pravokoten košček blaga na sredino zadnje strani hlač - na pasu, saj veste, kot deklaracija (moder košček na sliki). Tako boste lažje pogruntali, kateri del hlač je zadaj, pa tudi malček jih bo lažje (pravilno) sam oblekel. 



10) S pomočjo varnostne sponke napeljite elastiko v pas. Ko je napeljana, oba konca elastike sešijte skupaj (kot na sliki) - lahko ju pa tudi samo zvežete, čisto uredu bo, da le ne veže preveč.



11) NAREJENO!




 Ko tole pišem, ima naš malček že štiri, ne - pet pižamic, ki sem jih naredila na enak način in po enakem kroju. So mi zelo všeč in najbrž bodo tudi vam. Poskusite in sporočite, kako je šlo!



NAMIG ZA POVRH:

Če je ostal še kak košček blaga, lahko naredite "kompletek" - sešijte še preprost slinček v enaki barvi, kot vidite na zgornji sliki. Čisto preprosta navodila po korakih s slikami najdete na tejle povezavi: NAREDI SAM - SLINČEK - RUTICA. (brezplačen kroj priložen).

kako sešijem slinček


Pa prijetno šivanje!


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške

2 komentarja:

  1. Spodaj nic ne robis? Je cikcak dovolj? Se kaksen nasvet za sivanje plisa? Jaz prav bezim od vsega raztegljivega :( Sicer pa lusna,super ponazoritev tole s tunelom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, ne, (blushing), nič ne robim hlačnic, se mi ne splača. Tako hitro so narejene, da raje kar nove naredim, ko se mi zazdi, da jih je prerasel... Bi se pa najbrž spodobilo, zaradi estetike :D Lahko pa narediš namenoma predolge, pa jih močno zarobiš, potem pa postopoma (čez par mesecev recimo) spuščaš rob niže... Prve sem naredila tako (poletne), ampak ko je končno zrasel toliko, da sem rob zmanjšala na tisti običajni cm, je bilo že konec poletja :) Aja, glede šivanja raztegljivih materialov pa - pliš je precej manj občutljiv od običajnega jerseya (ne delajo se luknjice na vbodih, ko delam z običajno šivanko, recimo), tako da kar pogumno. Ko boš kupovala blago, sprobaj, kateri je prijetnejši na otip, so različni (eni kot pleh, drugi nežno mehki). lp :) Damjana

      Izbriši