Otroški vrvež na Gregorjevo - ne zamudite spuščanja gregorčkov!

Še malo, še malo, skoraj je že pomlad! 12. marca bo Gregorjevo in potem gre samo še na lepše! In kaj ima Gregorjevo zveze z otroki?  Predvsem ZABAVNO dogodivščino na predvečer, to je 11. marca, namreč SPUŠČANJE GREGORČKOV!



Ker nas verjetno velika večina pozablja, da moramo na to pomisliti že en dan prej, torej da se vse dogaja na PREDVEČER Gregorejevega (in ne šele na dan 12.), sem pomislila, da je fino, če vas in sebe spomnim vnaprej (zato tudi še nimam nobene pametne fotografije za semle...):
 
Torej na večer pred Gregorjevim, torej 11. marca 2015, ne pozabite na SPUŠČANJE GREGORČKOV! Če ste v Ljubljani, potem se vidimo v Trnovem, ob Gradaščici. Ure še nisem našla, ampak običajno se začne dogajati ob 17h, tako da bo verjetno letos isto.
Če ste doma drugje, potem boste podobno prireditev zagotovo našli nekje v vaši bližini - sem pobrskala po spletu in veliko lokalnih skupnosti in društev je prav pridnih pri organizaciji spuščanja lučk!

 Poglejte še na blog Večne optimistke, ki je že zdavnaj prav zabavno opisala njihove dogodivščine pri spuščanju gregorčkov (nasploh res lušen blog, če ga še ne poznate, zamujate!)) - in to s kupom fotografij!


Hude načrte imam za to priložnost: ladjice (ali pa hiško, no) in ptičke. Oboje želim. Upam, da bo tudi naš malček za ;)


Izdelali bomo ladjico... No, eno že imamo, morda pa do Gregorjevega nastane še kakšna, ker jih je prav zabavno izdelovati. Takole jih je prav prikupno naredila Metibeti na svojem blogu, če potrebujete kakšno idejo: Metibeti in njene ladjice.
 Da bo doživetje bolj praznično, bomo s seboj vzeli malico - doma narejene ptičke iz testa. Še ena od tradicij, vidim, letos smo tudi to delali prvič, enkrat že januarja (za pokušino, pa potiho sem zimo odganjala) in zdaj jih bomo spet. Naslednjič pokažem več "ptičkastih" fotografij in rečemo kaj o tem, zdaj samo za pokušino:



In zakaj spuščamo lučke po potokih...


Verjetno pa vam ne uide otrokovo vprašanje, zakaj in čemu in kako to, da... spuščamo ladjice s svečkami po potokih ravno na ta dan. Morda komu prihranim brskanje po spletu ali pa samo za osvežitev spomina:
  • po starem je imel sv. Gregor god na prvi pomladanski dan, zato je bil znan kot prinašalec luči in tako ostaja znan po tem, da "vrže luč v vodo". Obrtniki so na ta dan nehali delati ob luči (dan se je daljšal, ne?) No, kasneje se je s spremembo koledarja (od julijanskega na gregorijanskega) gregorjevo premaknilo na 12. marec, kjer je sedaj. Od tu izhaja spuščanje gregorčkov, lučk po rekah, ko se veselimo prihoda pomladi. Ima pa ta dan še najmanj dve oznaki:
  • Sama Gregorjevo poznam bolj po tem, da se takrat ptički ženijo (=prihaja pomlad, jupi!)
  • Znan je seveda tudi kot dan zaljubljencev. (Ker ima pravzaprav po slovensko Valentin samo 'ključ od korenin' (nič zaljubljensko, kajne?), in je še čisto prezgoden za pomlad, valentinovo bolj ignoriram, pa verjetno še marsikdo od vas :) Na Gregorjevo se pa bolj zares začenja pomladni živžav, ker se ptički ženijo. Tako da ja, Gregorjevo, jupi!
(Pa ne mislit, da jaz to vem od pamtiveka - sem se pravkar naučila, hvala google :)


Zdaj pa ne vem, ali se ne veseli mama bolj kot otrok, tele prireditve, ki jo praviloma tudi mi vsako leto zamudimo...No, enkrat mi je že uspelo prit tja na pravi dan in še ob pravi uri, zdaj bo že drugič. (Ne, ne bomo zamudili :)


Morda vam pridejo prav tudi te ideje v stilu "GREMO VEN!":


http://zelena-hiska.blogspot.com/2015/02/planina-nad-vrhniko-izlet.html

http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/10/3-enostavni-koraki-otroske-dogodivscine-na-prostem.html



Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške