Naredi sam: preproste ČRKE iz filca

Prav gotovo se tudi vam kje po kotih valja par kosov filca, pa jih lahko koristno uporabite - tokrat za črke, s katerimi se bodo malčki z veseljem poigrali - pogosto precej prej, kot pa bi jim pripisali  glede na njihovo starost in naša pričakovanja glede opismenjevanja ;)

Naj vam predlagam preprost način, da pridete do mehkih ČRK IZ FILCA in preproste PODLAGE ZANJE. Proti koncu objave sem dodala še konkretne SLIKOVNE NAPOTKE, ki vam bodo pomagali pri izbiri najprimernejše debeline filca zanje. Poglejte si - in če vašim otrokom kaj od tega pride prav, bom vesela! 


črke iz filca - začetno opismenjevanje in otroška igra

Precej časa je že minilo, odkar sem pripravila TOLE sestavljanko iz filca, tako da se vam je najbrž že zdelo, da naslednja seansa s filcem pride na vrsto precej kmalu? Kakorkoli že, najbolje bo, da vam kar pokažem, kaj imam v mislih, vi pa se odločite, če bi želeli poskusiti tudi doma:

črke iz filca - naredi sam


1. KORAK: Izdelajte preprosto PODLAGO - TABLO iz filca


Potrebujete le večji kos debelega filca, ki ga pritrdite na navpično podlago (omaro, hladilnik,...). Da, TAKO enostavno gre :)

Če ste na tesnem s prostorom, bo A3 format čisto dovolj velik. Če imate prostora več, je seveda bolje, če je "tabla" večja. Kar se tiče debeline, sem uporabila 3-milimetre debel filc, enakega, kot pri tisti KAČI iz filca, o kateri sem že pisala na Zeleni hiški... Bo pa tudi 2-milimetrski čisto OK.

Kako ga najenostavneje pritrdite? Jaz sem uporabila 2 majcena koščka samolepilnega ježka, ki sem ju prilepila na vrata ene od nižjih omaric v kuhinji. Popolnoma dovolj so, da držijo podlago iz filca, pa tudi odstraniti jih je lahko, ko potrebujete prostor za kaj drugega. (Če živiš v stanovanju, se res hitro navadiš na večfunkcionalnost vsake površine, tudi navpičnih, kajne? ;)

črke iz filca - naredi sam

MATERIALI ZA tablo:
  • 2 koščka samolepilnega ježka
  • večji kos 3- ali 2-mm filca (A3 ali več)

2. KORAK: Izrežite ČRKE IZ FILCA.


Najlažji način? Če mene vprašate, je to kar tisti 'naprbližn'. - Niti poskušala se nisem držati kakšnih predlog, kar izrezovala sem filc in s škarjami sproti popravljala. Ni popolno, a tudi ni potrebe po tem. Kot rečeno, to je pri meni delovalo najbolje in najhitreje, priznam pa, da precej ljudi raje uporabi predlogo. Če ste med njimi, vam morda pridejo prav tele predloge: 

http://www.dltk-teach.com/alphabuddies/marcysabcs.htm (po 2 črki na list)
Themeasuredmom.com (v več velikostih, vendar vsaka na svojem listu)
Yescoloring.com (črke so manjše, toda vse na enem listu)


črke iz filca - naredi sam




KAKO izbrati najprimernejšo DEBELINO FILCA za vaše ČRKE: 


Enostavneje ne znam pokazati: na sliki so tri tipične debeline filca, na katerih sem označila, kaj se pri nas obnese dobro in kaj ne:


kakšen filc za črke iz filca - naredi sam



Št. 1 - najboljša rešitev: 1 do 1,5-milimetrski filc, ki je OBDELAN tako, da je TRŠI

Ta je primeren tudi za izdelavo viteške tunike - objava je tule:

http://zelena-hiska.blogspot.si/2017/02/viteski-kostum-vitez-naredi-sam.html

Št. 2 - rezervna rešitev: 3-mm DEBEL FILC + samolepilni ježki

Kot omenjeno, deluje le, če jih nekako dodatno pritrdite na filc tablo, saj zaradi teže zelo pogosto kar sam odpade na tla. Mene je to precej motilo, zato raje priporočim prvo rešitev (pa še zamudno je lepiti ali celo šivati ježke na črke)...

Št. 3 - NI DOBRO: posebno tanek in mehak filc (0,5 mm)

Samo za pokušino sem uporabila tudi najtanjši od vseh vrst filca, ki sem ga imela pri roki (0,5 mm) in čeprav je zelo prijeten na otip, se pri črkah ZARES ni dobro obnesel: to pa zato, ker se zelo hitro deformira, ko ga malo preveč potegneš. Oglejte si rdeč O na zgornji fotografiji - in potem še spodnje slike, pa boste opazili, da se to pozna že ob prvi uporabi - kaj šele po parih seansah. In je res škoda, da bi otroka mučili še s tem, da bo črka vsakič malo drugačna, kajne?

doma narejeno - črke iz filca
Če pa že imate kaj zares tankega filca pri roki, ta nikakor ni za v koš! Odlično se bo obnesel pri izdelavi sadja iz filca, še posebej izdelavo kakšnih drobnih koščkov, za katere potrebujete mehak, prilagodljiv material, kot tule: mojih najljubših 7 navodil za zelenjavo in sadje iz filca - tole je v angleščini, če si katera zaželi.

Kar ni konca vsem možnostim, ki jih ponuja filc, kajne? 

Pa jih je seveda še veliko več! Morda se bom spravila narediti kak daljši seznam za otroške dejavnosti s filcem... kmalu. Do takrat pa za dodatne domislice lahko pogledate tudi te 'filcaste' objave za otroke iz Zelene hiške:

ribe iz filca za otroško igro
RIBE IZ FILCA



sestavljanka iz filca - za otroke



Viteški kostum - naredi sam, v zadnjem hipu, in to BREZ šivanja (izjemoma!) Nova objava z navodili in brezplačno predlogo za grb na --> http://zelena-hiska.blogspot.si/2017/02/viteski-kostum-vitez-naredi-sam.html



Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške

1 komentar:

  1. Zelo koristen prispevek! Verjamem, da si vsem, ki se bomo tega lotili prihranila težave pri kupovanju filca neprave debeline :) hvala!

    OdgovoriIzbriši