Poletna PIŽAMA za otroke - naredi sama

Vaš otrok potrebuje udobne poletne pižama hlače? Potem ste na pravem mestu! Tu vas čakajo BREZPLAČNA slikovna navodila, KAKO SEŠITI PIŽAMO ZA MALČKE, tako da jih lahko čisto preprosto naredite tudi sami. 

Navodila so za hobi šivilje, takšne kot sem jaz, tako da so predvsem PREPROSTAJASNA in jim je lahko slediti. Pa veselo šivanje!

Poglejte tudi proti koncu objave, tam vas čaka tudi NAPOTEK - DVE OSNOVNI STVARI, ki ju RES morate POZNATI, ko izbirate jersey za poletno pižamo. Poglejte!




Tole na sliki so poletne pižama hlače, ki sem jih za otroka naredila prejšnji mesec. Kmalu se jim jih bo pridružilo še nekaj.

Pravzaprav niti nisem načrtovala šivanja pižame, ampak kaj ko sem ob pospravljanju in brskanju po zalogi blaga naletela na tako zelo mehak kos jerseya, da ga je bilo prav škoda pustiti v omari. Se kaj takega zgodi tudi vam?



POTREBUJETE:

  • približno pol metra JERSEYA (v vaši najljubši barvi) širine vsaj 140 cm (poglejte na dno objave za NAPOTKE, kakšen JERSEY izbrati!)
  • šivalni stroj, škarje, sukanec
  • nekaj elastike za pas
  • če želite: majčken pravokoten kos blaga za označitev zadnjega dela hlač


KAKO NAREDIM:


Kliknite na to povezavo do NAVODIL ZA PREPROSTE PIŽAMA HLAČE za malčke, otroke ali zase.





Opazili boste, da sem naredila že cel kup toplih pižam za otroke iz mehkega pliša. Vse po vrsti so zelo udobne (saj lahko sešiješ malo širšo, kajne?) Tako da bom vesela, če bo tudi kdo od vas koristno uporabil navodila za šivanje pižamic. Morda se v kakem kotu omare tudi pri vas valja pozabljen kos jerseya in boste do pižame prišli pravzaprav zastonj?

Navodila sem pripravila za hobi šivilje, takšne kot sem jaz, tako da so predvsem PREPROSTA, JASNA in jim je lahko slediti. Pa veselo šivanje!



NASVET št. 1: robljenje hlačnic

Priznam, pri plišu sem robljenje hlačnic pogosto kar izpustila, ker se pliš uporablja krajši čas leta in za naslednje leto pižama ne bo le prekratka, ampak tudi preozka, tako da nisem delala "zaloge za dolžino hlačnic". Ker pa je jersey uporaben praktično vse leto, se pižamo iz jerseya splača zarobiti - kar pomeni, da sem hlačnice odrezala celih 8 cm daljše in jih široko zapognila nazaj - tako bodo uporabne precej dlje. Vsake toliko časa jih delno odrobiš in podaljšaš, pa je, kajne?



NASVET ŠT. 2: KAKO IZBEREM BLAGO

 vrsta in teža jerseya


Srečali se boste s celo vrsto jerseyev, zato morda samo čisto laično in preprosto - kaj je najbolj pomembno pri nakupu jerseya. DVOJE

1) MATERIAL: kombinacij materialov je cela vrsta, pa tudi poimenovanj, kar lahko zmede. Najpogostejši in najbolj običajen (in najlažje ga boste kupili) je bombažni jersey, jaz se največkrat držim kar tega, najsibo enobarven ali potiskan. Prijeten je za kožo in super za pižame. 

Viskoza jersey pa je tisti hladen, prijeten za poletje - ne boste pa ga smeli sušiti v sušilcu (ampak saj poleti se vse hitro posuši na zraku). Že nekaj let nazaj sem iz viskoznega jerseya zase naredila dve čudovito udoooobni poletni pižamici in ju ne menjam za (skoraj) nič na svetu :)
Potem so tu še številne kombinacije bombaža z umetnimi materiali in čisto poliestrski jerseyi, s temi pa res nisem "na ti".

Še CENE: Hiter pogled na spletno stran Svet metraže pove, da se cena viskoznih jersejev giblje od 9 EUR/tekoči meter dalje, cena bombažnih pa tam okoli 15 EUR/tekoči meter. Tisti talepi jerseyi znanih svetovnih dizajnerjev so praviloma dražji, pa ne vsi. Nekateri so tudi po 15 EUR (samo da je tekoči meter vedno ožji kot pa so naše standardne širine, dobite torej malo manj blaga!)


2) Druga stvar, ki je pomembna pri nakupu jerseya: bodite pozorni na TEŽO/debelino jerseya:
 za poletne pižame boste zagotovo želeli uporabiti lahek jersey, kar po domače pomeni tanjši. Za prehodna obdobja je pižama lahko tudi iz malo težjega, srednje debelega jerseya. Sicer se teža meri v g/m2, a meni številke ne povedo toliko kot otip. Zato pri nakupovanju otipajte blago in se zanesite na svoj občutek - kar pogumno!


Upam, da vam bodo napotki kaj v pomoč. Pa veselo šivanje!

Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške




MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


4 komentarji:

  1. Zelo koristni napotki, hvala Damjana! Morda bo zdaj uspelo tudi takšnim frišnim začetnicam v šivanju, kot sem jaz. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Poskusi, kar pogumno! Če želiš kaj še lažjega, pa najprej preizkusi šivanje z neraztegljivim materialom (bombaž, večna klasika) - mogoče ti pride prav povezava na tale slinček: http://zelena-hiska.blogspot.com/2014/10/slincek-rutka-naredi-sam.html Celo (brezplačen) kroj je že zraven, šivanje pa enostavno. Sporoči, kako bo šlo! Damjana

      Izbriši