Naredi sam: PAJEK! - otroci ustvarjajo

Vam pride prav še ena od domislic za preproste in zabavne igrarije z otroki? Takole lahko skupaj z njimi na hitro izdelate - domačega pajka:



kako naredimo pajka



Naš limonovec je imel lani jeseni na balkonu obisk - velik pajek si je čezenj razpredel mrežo in dneve smo ga hodili opazovat - celo fotografirala sem ga, pa smo potem pogumneje s fotografije razgledovali podrobnosti. Pol leta pozneje se ga naš malček seveda ne spomni več, smo pa zadnjič nekaj brali o pajkih in spet pogledali fotografijo in je navdušeno vprašal, če bi lahko imel tudi sam enega. Ni bilo treba veliko razmišljanja - raje enega naredimo kot udomačujemo pravega, sem pomislila (vsaj jaz sem bolj te sorte) - in nastalo je nekaj luštnega. 

Vsega skupaj sva potrebovala 10 minut - in še sem približno polovico tega časa porabila za brskanje po škatlah z materiali.

POTREBUJETE:

- nekaj črne penaste gume za ustvarjanje
- dve kosmati žički
- lepilo
- škarje
- par migetajočih oči

kako izdelam pajka


KAKO NAREDIMO PAJKA:


1) Iz penaste gume izrežite nekaj podobnega številki 8. Dve kosmati žički prerežete na pol, tako iz teh dobite 4 "palčke". Vsako od palčk prepognite na polovico - tako ste pravkar izdelali 8 pajkovih nožic.


kako izdelam pajka

2) Nanesite 4 "pike" lepila na pajkovo "telo", kot vidite na spodnji sliki.

Moram pa kar takoj priznati, da sem pri lepilu UHU kar zgrešila: sicer naj bi lepil tudi gumo, ampak v kombinaciji s kosmatimi žičkami se mi ni obnesel. Opazili boste, da sem nato namesto tega uporabila kar sekundno lepilo, je bilo zanesljivejše. In takoj je prijelo. (Mekola tokrat nisem preizkusila, pa je sicer moje najljubše. Morda pa imate doma kako drugo lepilo, ki ga lahko uporabljajo tudi otroci, pa dobro drži?  Se priporočam za nasvet!)


kako izdelam pajka

3) Tu lahko previdno pomaga tudi otrok: položite pajkove nožice na lepilo.

kako izdelam pajka

4) Da trdneje umestite pajkove noge, lahko čeznje prilepite dodaten krog - naš malček ga je poimenoval kar pajkov trebuh.

kako naredim pajka

5)  Tako, pajkov "trebušček" je prilepljen:

kako izdelam pajka

6) Zdaj še obrnite pajka na trebuh in lahko dodate še dodaten krog na glavni del trupa (pravzaprav samo dekorativna zadeva, lahko izpustite) ... Potem še pomagajte otroku, da na pajkovo glavo prilepi migetajoče oči.

pajek iz kosmatih žičk in penaste gume

7) Tako, zdaj samo še prepognite pajkove noge, da se premakne bolj v 3D obliko: jaz sem vsako prepognila enkrat na sredini ("koleno") in enkrat tik pred koncem ("stopalce").  NAREJENO!

 Vaš pajek je nared za igro!

kako izdelam pajka

Če na njegov trup položite prst, ga pritisnete ob tla in nato na hitro spustite, bo pajek POSKOČIL! Malček bo užival!

kako izdelam pajka



pajek iz kosmatih žičk in penaste gume

Konec dne si je pajek poiskal nov dom - v mrežici košarkaškega koša v otroški sobi. Se samo meni zdi, da zgleda vsaj malce strašljivo? Otrok ne deli mojega mnenja, pajek mu je strašansko všeč :)



Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške


Penasto gumo in kosmate žičke pa lahko uporabite tudi drugače:



2 komentarja:

  1. Joj tale pajek pa je tako simpatičen in prav nekaj posebnega! :) To, da skače je pa sploh super! Hvala za postopek izdelave, jaz sem že dobila "navodilo" da ga morava izdelat ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Ne pozabita fotografirat, objavim tule in dodam povezavo, če boste to želeli, Navihančki! lp, Damjana

      Izbriši