Že nekaj časa na Zeleni hiški ni bilo nobene sladke objave. Čas je, da to popravimo, kajne? Tokrat vas povabim k peki veganskih KOLAČKOV z gozdnimi sadeži. Mojih najljubših!
- Enostavno jih je narediti (ko ni časa za dolgotrajne recepture!)
- Hitra priprava! (nekaj minut mešanja, vržeš v pečico, narejeno!)
- Majhni kolački so tako ljubki in priročni tudi za majhne ročice!
Tokrat vam želim predstavit vegansko različico, torej brez mleka in jajc. Kako to? Bom pojasnila :)
Da ne bo zmešnjave, še enkrat navajam sestavine, lepo pregledno.
POTREBUJETE:
- pol lončka sladkorja (lahko dodate več, če želite, ker izvirnik navaja cel lonček sladkorja)
- dva lončka moke
- lonček pirinega mleka (namesto lončka jogurta; ampak uporabite lahko tudi riževo, ovseno ali kako drugo rastlinsko mleko - ali pa kravje, če ne rabite veganske variante)
- 2 žlici semen chia namesto dveh jajc (2 žlici semen chia plus 6 žlic vode pustiš v skledici 10 minut, da se semena napnejo, nato uporabiš.)
- pol lončka rastlinskega olja
- pecilni prašek
- vanilij sladkor
- na koncu dodate še večjo skledico gozdnih sadežev - čim več, tem bolje!
Moram pa priznati, da se s temi veganskimi sestavinami kolaček malo bolj oprime papirčka kot pa tisti po klasičnem receptu. To je edina slaba stran, ki sem jo zaznala zaradi mojih prirejanj originala. Okus je pa super!
POSTOPEK - veganski kolački z gozdnimi sadeži:
- Vse sestavine razen sadja vržete v skledo,
- zmešate z mešalnikom
- na koncu z žlico še čisto rahlo vmešate gozdne sadeže. (Ja, to je VSE!)
Pečete v pečici 20 minut na 180 stopinj.
Aja, in povrh sem posula mandlje v lističih. Bistveno je tudi to, da jih daš v talepe papirčke :)
Ko smo že pri papirčkih za kolačke, lahko povem, kako sem jih dobila: od prijateljice za novo leto. Takšnih prej še nisem videla in so mi s temi zeleno-modrimi vzorčki naravnost pisani na kožo (in za tiste, ki ste prav tako radovedne kot jaz, lahko povem: so iz ene majhne luštne spletne trgovinice, ouli.si) In ker je prav ta prijateljica s svojo malčico ravno prihajala na obisk, je bila to krasna priložnost, da jih uporabim!
Goljufala sem tudi pri količini sladkorja (tokrat v nasprotno smer od tiste moje običajne) in sicer sem ga uporabila samo polovico. Delovalo je in niti otroci niti odrasli se nis(m)o pritoževali, saj so gozdni sadeži to lepo prikrili. Koliko sladkorja boste uporabili, je potemtakem čisto odvisno od vas.
Po nekaj minutkah ohlajanja sem jih postavila na pladenj in naš malček je TAKOJ! izbral dva najlepša kolačka in ju dal na stran - enega za malčico, ki je prihajala na obisk, in enega zase, seveda. (Mami, prosim pusti ju pri miru!)
Nato pa se je posladkal s tretjim, pameten poba. ;)
Bi enega? Izvoli!
Nato pa se je posladkal s tretjim, pameten poba. ;)
Bi enega? Izvoli!
Če vas mika še kakšen recept, pokukajte še na tole povezavo na piškotke. Dober tek!